Pyykit, luennot ja bussit

Taas on kuukausi vierähtänyt ja tällä kertaa siihen on kuulunut nyrkkipyykkiä, luentoja ja loma.
Koska nyrkkipyykki jatka edellisessä päivityksessä mainitusta teemasta, käsittelen sen ensiksi. Kaikki Turun Yo-kylässä pesukoneettomassa asunnossa asuvat tietävät, että yksi koneellinen pyykkiä maksaa jotain alle kaksi euroa, riippuen kuinka monta pesua ostaa kerralla. Kuivaaminen on ilmaista joko kuivaushuoneessa tai kuivausrummussa. Opiskelijana kiristelee hampaita, mutta ei se mahdoton hinta ole. Täällä taas: Pyykkikoneellinen maksaa 3 €. Kuivausrumpu maksaa 1,50 € per 10 minuuttia eli yleensä 3 € per koneellinen pyykkiä. Kuivaushuonetta ei ole. Jotka ovat lukeneet edellistä blogiani, saattavat muistaa, että minulla on historiaa hankalien pyykinpesuolosuhteiden kanssa, ja ratkaisuni on sama kuin Afrikassa: nyrkkipyykillä saan puhdasta silloin kun haluan, juuri sen kokoisina pyykkeinä kuin on tarvetta pestä ja erotellen värit juuri niin tarkasti kuin hyvältä tuntuu. Kaksi ämpäriä, pesuaine, huuhteluaine ja kuivausteline maksavat vähemmän kuin kolmen viikon pyykkien peseminen ja kuivaaminen pesulassa. Ajankäyttöön tällä ei sinänsä ole vaikutusta, koska pesulassakin pyykkejä pitäisi vahtia ja pesulaan kulkemiseen menee muutama kymmentä minuuttia, kun oman asuntokohteeni pesula ei vieläkään ole käytössä. Jos suunnittelet vaihtoon lähtemistä, ota huomioon, että pyykinpesua ei mainita Bordeauxin yliopiston vaihtareille tarkoitetun esitteen esimerkissä kuukausibudjetista. Toisaalta, 40 euroa sinne tai tänne tuskin näkyy keskiverto-opiskelijan budjetissa...


Luennoista tai opetuskulttuurista: ei kirjallista materiaalia! Kurssit on jaettu luennoista ja tentistä koostuviin kursseihin sekä pienryhmissä tapahtuvasta opetuksesta ja kurssin aikana palautettavista tehtävistä koostuviin kursseihin. Suurin osa kursseista ainakin vaihtareilla on ensin mainittuun ryhmään kuuluvia massaluentokurssejakursseja. Näillä kursseilla ei ole minkäänlaista kirjallista kurssimateriaalia, vaan opiskelijat istuvat luennoilla ja kirjoittavat tietokoneella sanasta sanaan, mitä opettaja sanoo. Luonnollisesti vaihto-oppilaille, jotka ovat tottuneet tekemään vain muistia tukevia muistiinpanoja ja lukemaan kirjasta yksityiskohdat, tämä tuottaa vaikeuksia. Onneksi kurssit ovat usein lähellä edellisen vuoden kursseja, joiden muistiinpanot kiertävät Facebookissa. Tentti on kirjallinen tai suullinen. Pari viikkoa sitten tuli sähköposti, jonka mukaan kaikki vaihto-oppilaat suorittavat kaikki tentit suullisina. Tentti toki jännittää, mutta paljon myös tulee ihmeteltyä, kykenevätkö paikalliset opiskelijat todella ajattelemaan luennoilla kuulemaansa, vai ovatko he yhtä mekaanisia kirjoituskoneita kuin päällepäin näyttää. Opetusmetodin valinta perustuu ilmeisesti pelkoon, että kirjallinen materiaali ei voisi olla tasapuolisesti ja ilmaiseksi kaikkien saatavilla, mikä johtaisi epätasa-arvoon.

Päivitykseni viimeinen osio kertoo helmikuun lopun lomaviikosta ja julkisesta liikenteestä. Halusin nähdä useita Ranskan kaupunkeja ja ystävää, joka opiskelee Pohjois-Ranskassa. Junalla matkustaminen maksaa paljon. Enemmän kuin vastaava matka bussilla ja yö AirBnB:ssä. Vaikka ostaisi 50 eurolla SNCF:n nuorten alennuskortin. Lisäksi bussilla pääsee useampaan kaupunkiin kuin junalla. Niinpä matkustin kaupungista toiseen bussilla ja välillä myös BlaBlaCar:lla, joka on kimppakyyti BlaBlaCar-nimisen verkkosivun kautta. Tässä alla muutama neuvo, jotka annan Ranskassa pitkänmatkanbusseilla matkustamista varten kantapään kautta oppineen henkilön auktoriteetilla.
1.       Tarkista lähtöpaikka huolellisesti: bussilaituri voi olla kilometrin päässä saman nimisestä juna-asemasta.
2.       Varaudu siihen, että bussi on yli tunnin myöhässä.
3.       Ota aina mukaan juotavaa ja mieluiten myös evästä: pitkälläkään bussimatkalla ei välttämättä ole mahdollista ostaa edes vettä.
4.       Ota-aina mukaan käsidesiä ja nenäliinoja.
5.       Ole hyvin ajoissa, erityisesti jos matkustat Eurolines-yhtiön bussilla, koska tulostamallasi lipulla ei pääse bussiin, vaan sinun on jonotettava erilliselle tiskille, jossa lippusi vaihdetaan korttiin, jossa näkyy bussin lähtölaiturin numero. Näin ainakin Pariisissa.

6.       Älä puhu puhelimessa, edes hiljaa, koska ranskalaiset häiriintyvät äänen voimakkuudesta riippumatta.

Maaliskuun mukana tuli kesäiset säät, joten seuraava päivitys lienee aurinkoisempi :)

Kommentit

Suositut tekstit